Orthomoleculaire geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Onderzoek toont aan dat onze huidige voeding onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Dus zelfs bij een evenwichtig voedingspatroon krijgen we niet meer voldoende voedingsstoffen binnen. Bovendien wordt het lichaam steeds meer belast (stress, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, hormoongebruik in voeding, medicatie, het gebruik van geur, kleur- en smaakstoffen en dergelijke). Als gevolg hiervan ontstaan tekorten en een lichaam dat niet meer optimaal functioneert. Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals maag/darmklachten, vermoeidheid, huidproblemen, hormonale klachten etc. Met het toedienen van de juiste voedingsstoffen en het elimineren van belastende stoffen wordt het proces dat niet optimaal verloopt weer in balans gebracht. Op deze manier wordt het zelf genezend vermogen van je lichaam gestimuleerd, waardoor ook de klachten zullen afnemen.

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde wordt er holistisch naar de persoon gekeken en een verband gelegd tussen de klachten en een niet  adequaat verlopend (biochemisch) proces in het lichaam.

De Behandeling

Er vindt altijd eerst een intake-consult plaats waarin door middel van een anamnese (uitgebreide vragenlijst) je voorgeschiedenis en relevante omstandigheden in kaart worden gebracht. Aan de hand hiervan leg ik een verband tussen je klachten en een niet adequaat verlopend (biochemisch) proces in jouw lichaam. Indien nodig maak ik gebruik van laboratoriumonderzoek, zoals een voedselintolerantietest/darmflora-onderzoek en/of hormoonprofiel-onderzoek. Deze informatie vormt de basis voor een plan van aanpak. Je ontvangt een persoonlijk adviesplan m.b.t. voeding, menuplan, ondersteunende voedingssuppletie en aanvullende leefstijladviezen op het gebied van beweging, slaap en stressmanagement. Ik zal je begeleiden in het stap voor stap toepassen van de adviezen, zodat jij ook op de lange termijn de resultaten weet te behouden.

Klachten

Met welke klachten kun je o.a. bij mij terecht?

  • Spijsvertering: (PDS) / maag- darmklachten
  • Vruchtbaarheid: PCOS / menstruatieklachten / endometriose
  • Hormonale klachten: PMS / schildklier / menopauze
  • Voedselovergevoeligheden: allergieën / voedselintoleranties / eczeem
  • Huidklachten: acne / eczeem
  • Vermoeidheid: slaapproblemen / stemmingswisselingen / stress

De therapeut: Karlijn Hoebe

In 2008 is bij mij  de diagnose PCOS gesteld. Dit is als het ware een verzamelnaam van een aantal symptomen die duiden op een disbalans in de vrouwelijke geslachtshormonen.

Door de arts werd mij verteld dat dit in principe geen gevolgen zou hebben voor mijn gezondheid. Het enige nadeel was dat ik een verminderde kans zou hebben om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Mocht ik de wens krijgen om zwanger te worden dan zou ik kunnen gaan starten met een hormoonkuur. Met deze informatie heb ik het ziekenhuis verlaten en besloot zelf op onderzoek uit te gaan. Door stap voor stap aanpassingen te maken in mijn voeding en leefstijl zijn mijn hormonen weer in balans gekomen en heeft mijn cyclus zich hersteld.

Mijn eigen ervaring is de start geweest voor mijn huidige werk als orthomoleculair therapeut en hormoon specialist. Ik voel me bevoorrecht dat ik nu anderen mag adviseren/begeleiden/ondersteunen om hun gezondheid naar een hoger niveau te tillen en zo fysiek en mentaal meer in balans te komen.

Prijzen en vergoeding

De kosten van de behandelingen:
Intake-consult en vervolgconsult:
60-75 minuten – €85,-

Vergoedingen
Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging MBOG. Bij een aanvullende zorgverzekering worden de consulten geheel of gedeeltelijk vergoed.

Afspraak maken met Karlijn

Wil je contact op nemen met Karlijn? Stuur haar een bericht met het onderstaande contact formulier als je meer wilt weten over deze behandeling of een afspraak wilt inplannen.

    We gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen (privacyverklaring)